Νικόλαος Μουζάκης


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΜΟΥΖΑΚΗΣ
(ΜΠΟΒΙΑΤΣΗΣ)
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου

Ποια ήταν τα αίτια του θανάτου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού

create_thumb (5) - Αντίγραφο

Ποια ήταν τα αίτια του θανάτου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού πάνω στο Σταυρό, από ιατρικής άποψης και πόσο κράτησε το μαρτύριο Του;

FB_IMG_1459525127539

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, πέθανε πιθανότατα από ένα συνδυασμό ασφυξίας, αιμορραγίας και αφυδάτωσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν Αμερικανοί γιατροί και ερευνητές της Κλινικής Mayo πριν από μερικά χρόνια, αφού μελέτησαν διεξοδικά τις ιστορικές πηγές για τη Σταύρωση εκ της Καινής Διαθήκης και έλαβαν υπόψη τους όσα γνωρίζουμε για τις ρωμαϊκές μεθόδους εκτέλεσης εκείνης της εποχής.

Όσα συνέβησαν πριν από τη Σταύρωση κράτησαν δυο μέρες, και στο διάστημα αυτό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, υποβλήθηκε πολλές φορές σε εξοντωτική φυσική καταπόνηση. Μετά τη σύλληψή Του στον Κήπο της Γεθσημανή, Τον γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο. Τον μαστίγωσαν, Τον φραγγέλωσαν, Του φόρεσαν ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι και Τον ανάγκασαν να κουβαλήσει ο Ίδιος τον σταυρό του.

Ιδιαίτερα η φραγγέλωση, που πρέπει να ήταν πολύ βάναυση, επέφερε σοβαρές βλάβες. Δημιούργησε εκτεταμένες ανοιχτές πληγές και προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία. Η πορεία προς το Γολγοθά επιδείνωσε τη φυσική εξάντληση.

Η ίδια η σταύρωση, με καρφιά στους καρπούς και στα πόδια, δε θεωρήθηκε μοιραία. Ωστόσο, η στάση που παίρνει το σώμα πάνω στο σταυρό δυσκολεύει πολύ την αναπνοή. Όταν το βάρος του σώματος κρεμιέται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα χέρια και υποβαστάζεται από τα πόδια, η εισπνοή γίνεται επώδυνη και βαθμιαία επέρχεται ασφυξία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, πέθανε ύστερα από παραμονή 3-6 ωρών στο σταυρό.

Πρόκειται για ασυνήθιστα λίγο χρόνο.

Συχνά οι θανατοποινίτες άντεχαν αρκετές μέρες στο σταυρό, λόγω του ότι πριν την σταύρωση τους κανείς τους δεν είχε υποβληθεί σε βασανιστήρια τέτοιας βαναυσότητας, όπως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.