Νικόλαος Μουζάκης


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΜΟΥΖΑΚΗΣ
(ΜΠΟΒΙΑΤΣΗΣ)
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου

Ανδρέας Μουζάκης ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΠΖ)

ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΠΖ)

Ανδρέας Μουζάκης ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΠΖ)

1η Φεβρουαρίου 1926 Άνω Γερακάρι Ζακύνθου

20η Ιουλίου 1974 Φυλάκιο τειχών Παλαιάς Πόλης Αμμοχώστου

Κατά την 20η Ιουλίου1974, πρώτη ημέρα της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο (Αττίλας Ι), δεν είχε δοθεί η δέουσα σημασία στον τομέα της Αμμοχώστου.

Οι τουρκοκύπριοι του θύλακα, έχουν οχυρωθεί στο κάστρο και τα τείχη της Παλαιάς Πόλης και αμύνονται έναντι των ανδρών της Εθνοφρουράς που τους πολιορκούν. Άλλωστε οι τουρκοκύπριοι, ετοιμάζονταν για αυτές τις μέρες επί χρόνια.

Όπως λέει ο τότε έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Πάνος Ιωαννίδης σε συνέντευξή του, περιγράφει ότι η πλευρά των Ελληνοκυπρίων έχει επιστρατευθεί στην Αμμόχωστο, με σχεδόν ανύπαρκτα τα μέσα, με τους επιτελείς της Στρατιωτικής Διοίκησης σε πολύ δύσκολη θέση έναντι των τούρκων και τουρκοκυπρίων.

Φωτεινή εξαίρεση από τους Ελλαδίτες Αξιωματικούς απετέλεσε κατά τον Αττίλα Ι, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μουζάκης Ανδρέας , που ηγήθηκε της μοναδικής Ελληνοκυπριακής επίθεσης για την κατάληψη του πολυβολείου στο τουρκικό Λύκειο, η οποία στην πρώτη της φάση, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Εκεί, έξω από τα Τείχη της Αμμοχώστου, έπεσε ηρωικά μαχόμενος, ένας Έλλην, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μουζάκης Ανδρέας, μεσημέρι της 20ης Ιουλίου 1974.

Πεθαίνοντας προλαβαίνει να πει, όπως περιγράφουν οι στρατιώτες του, που βρίσκονταν δίπλα του εκείνη την στιγμή: “πείτε στην γυναίκα μου πως πεθαίνω αφού πολέμησα ως Έλλην”.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΠΖ) Άνω Γερακάρι Ζακύνθου

Ανδρέας Μουζάκης  ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΠΖ)
Άνω Γερακάρι Ζακύνθου