Νικόλαος Μουζάκης


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΜΟΥΖΑΚΗΣ
(ΜΠΟΒΙΑΤΣΗΣ)
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου

79 χρόνια από τη “Νύχτα των κρυστάλλων”

Πέμπτη 9η Νοεμβρίου 2017

Η νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 πριν από 79 ακριβώς χρόνια, έβαλε την ανθρωπότητα στην ποιο σκοτεινή της περίοδο.

Η “νύχτα των κρυστάλλων” – “Kristallnacht” – “Crystal Night”, αποτέλεσε το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία και έδειξε καθαρά τότε το αληθινό πρόσωπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού.

Το πογκρόμ εκείνο, αποκλήθηκε “νύχτα των κρυστάλλων”, επειδή οι ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

Όλα ξεκίνησαν την 7η Νοεμβρίου 1938, όταν ένας δεκαεφτάχρονος εβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν, σκότωσε στο Παρίσι, από αγανάχτηση για τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί οι γονείς του από τους ναζί, τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Έρνστ Φόν Ράτ. Ο φόνος του γερμανού γραμματέα χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία.

Φαινομενικά, οι επιθέσεις αυτές ήταν αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα είχαν σχεδιαστεί στην κάθε τους λεπτομέρεια από τη ναζιστική κυβέρνηση.

Κατά τη νύχτα των κρυστάλλων, καταστράφηκαν:

1.574 Συναγωγές.

7-8.000 Εβραϊκά καταστήματα.

29 πολυκαταστήματα.

200 Εβραίοι νεκροί.

30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι Η.Π.Α. και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την ναζιστική Γερμανία.

Η “νύχτα των κρυστάλλων” θεωρείται ως η αρχή του ολοκαυτώματος. Ξεκίνησε με τη λεηλάτηση των Εβραϊκών περιουσιών και κατέληξε στα κρεματόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ο Χίτλερ, σε κάθε του ομιλία δεν έπαυε να κατηγορεί τους Εβραίους για την ήττα της Γερμανίας κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και την οικονομική της καταστροφή. Αυτό, βέβαια είχε ως σκοπό την δήμευση και εκμετάλλευση των Εβραϊκών περιουσιών. Για να επιτύχει πιο εύκολα το μίσος των Γερμανών κατά των Εβραίων ανέπτυξε τις σχιζοφρενικές, ρατσιστικές του θεωρίες,  περί κατώτερης φυλής που με παγκόσμιες συνωμοσίες θέλει να κυριαρχήσει τον κόσμο. Έτσι καλλιεργήθηκε το πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω συμπεριφορά των Γερμανών, που χωρίς ενοχές σκότωναν, κατέστρεφαν και εξευτέλιζαν τους Εβραίους.

Οι Εβραίοι, εκείνη την εποχή, πληθυσμιακά ήταν περίπου το 1% του Γερμανικού πληθυσμού των 55 εκατομμυρίων. Είχαν ζήσει στην Γερμανία για πολλούς αιώνες και η μόνη τους διαφορά από το σύνολο των Γερμανών ήταν το διαφορετικό τους θρήσκευμα.

Είχαν πολεμήσει γι’ αυτήν που πίστευαν πατρίδα τους με ηρωισμό και είχαν διαπρέψει σε πολλά επαγγέλματα. Γι’ αυτό, τους ήταν πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πιστέψουν σ’ αυτό που έβλεπαν να εξελίσσεται.

Σταδιακά αποκλείστηκαν από την Γερμανική κοινωνία. Οι ρατσιστικοί νόμοι της νυρεμβέργης του 1935 διαδέχονταν ο ένας τον άλλον. Αρχικά τους στέρησαν την γερμανική υπηκοότητα και απαγόρευσαν τους μεικτούς γάμους μεταξύ γηγενών και Εβραίων. Τα παιδιά εκδιώχθηκαν από τα σχολεία, άντρες και γυναίκες απολύθηκαν από τις εργασίες τους, αποκλείστηκαν από τον γερμανικό στρατό, ακόμα, τους απαγορεύτηκε να κάθονται στο ίδιο παγκάκι του πάρκου με Γερμανό συμπολίτη τους.

Άρχισε παράλληλα, μια άνευ ορίων και λογικής προπαγάνδα με ενορχηστρωτή τον Γκιόζεφ Γκέμπελς, στις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο, σε ομιλίες, σε αφίσες, όπως επίσης και σε αίθουσες διδασκαλίας, αναπτύσσοντας ένα καλά οργανωμένο αντισημιτισμό μέσα και έξω από την γερμανία.

Οι Εβραίοι έχασαν τα πάντα. Τα σπίτια τους, την δουλειά τους τις οικονομίες τους χωρίς να έχουν δικαίωμα διαμαρτυρίας.  Η τεράστια αυτή αντισημιτική καμπάνια αποκορυφώθηκε με το κινηματογραφικό φιλμ “O αιώνιος Εβραίος”.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο άρχιζαν τα μεγάλα μαρτύρια των Εβραίων. Κανείς δεν θεωρούσε άδικο ότι κακό τους συνέβαινε, κανείς δεν ήταν πρόθυμος να τους βοηθήσει.

Τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ επέκτεινε τα σύνορα του Γ’ Ράιχ με την προσάρτηση της Αυστρίας. Αμέσως κι εκεί εφαρμόσθηκαν πειθαρχικά κτηνώδη μέτρα εναντίον των Εβραίων. Τα ίδια που είχαν εφαρμοσθεί και στην γερμανία. Τους απογύμνωσαν από κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία τους επέβαλαν εξευτελιστικά γυμνάσια και βασανιστήρια όπως να καθαρίζουν γονατιστοί επί ώρες με βούρτσες τα πεζοδρόμια εν μέσω πλήθους που τους περιγελούσε.

Οι Εβραίοι, παγιδευμένοι μέσα στο μίσος που τους περιέβαλε, προσπάθησαν να φύγουν.  Καμία όμως Ευρωπαϊκή χώρα δεν έδειχνε πρόθυμη να τους παράσχει άσυλο και ας θεσπίζουν σήμερα ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος!

Οι 930 Εβραίοι που κατάφεραν να ναυλώσουν ένα μικρό πλοίο περιπλανιόνταν για μήνες από την Κούβα στις Η.Π.Α. απελπισμένοι και εξαθλιωμένοι ώσπου τους ανάγκασαν να επιστρέψουν πάλι στην Ευρώπη όπου τους περίμενε η ίδια  τύχη με τους υπόλοιπους αδελφούς τους.

Η “νύχτα των κρυστάλλων” ήταν το αποκορύφωμα του συσσωρευμένου άκρατου μίσους που είχαν δημιουργήσει οι γερμανοί μετά από χρόνια έντεχνα καλλιεργημένης προπαγάνδας.

Μοιάζει σαν κυνικό αστείο το ότι οι ναζί έβαλαν πρόστιμο στους Εβραίους ζητώντας ν’ αποζημιωθούν για τις καταστροφές που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει.

Πραγματική κόλαση που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί αν δεν την έχει ζήσει. Οι πριν από μερικά χρόνια συμπολίτες Εβραίοι με τους άλλους γερμανούς, έτρεχαν από δω και από κει χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν, χωρίς σπίτι χωρίς ρούχα, χωρίς τρόφιμα. Ένας απέραντος βουβός θρήνος απελπισμένων ανθρώπων, παιδιών, γερόντων, αναπήρων που είχαν μείνει απροστάτευτοι στην κόλαση των ναζιστικών θηρίων.

Από κει και πέρα ο δρόμος ήταν ένας. Αυτός που οδηγούσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους θαλάμους αερίων που ο  Χίμλερ είχε ονομάσει ειρωνικά  Χίμελστρασσε, δηλαδή “ο δρόμος προς  τον ουρανό!”

Οι γερμανοί είχαν ολοκληρώσει για μία ακόμη φορά την «ανθρωπιστική» τους αποστολή, την οποία δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, κάποιοι ανεγκέφαλοι υμνούν.